Manuele lymfedrainage

Locatie: Wijchen & Beuningen

Manuele lymfedrainage, ook wel afgekort als MLD, is een belangrijk onderdeel van de oedeembehandeling. Het is een speciale vorm van massage dat het lymfestelsel stimuleert en de afvloei van lymfevocht bevordert. Dit zorgt ervoor dat zwelling vermindert en het lymfestelsel weer normaal gaat functioneren. Manuele lymfedrainage kan vrijwel overal op het lichaam worden uitgevoerd, zoals: gezicht, hals, nek, arm, borst, buik, rug en been.

Behandelmethode

De behandeling vindt vrijwel altijd plaats in liggende positie. Allereerst worden de lymfeknopen in de hals (fossa) gemasseerd. Dit is een soort ‘startknop’ van het lymfestelsel en wordt altijd toegepast, ongeacht waar de zwelling zich bevindt. Vervolgens worden de lymfeknopen gemasseerd die het dichtst bij de zwelling liggen. Met een zacht pompende beweging van de handen activeert de huidtherapeut het fijne netwerk van de lymfevaten direct onder de huid van het oedeemgebied. Door de speciale handgrepen die de therapeut toepast, de zogenaamde oedeem- en fibrosegrepen, kunnen de huid en het onderliggende weefsel met lymfevaten heel gericht behandeld worden. Met oedeemgrepen leidt de huidtherapeut het overtollige vocht door het weefsel naar een plaats waar het gemakkelijker opgenomen wordt. Met fibrosegrepen maakt de huidtherapeut verhard weefsel (fibrose) soepeler zodat het vocht er gemakkelijker doorheen stroomt en de pijnlijke stijfheid afneemt. Het masseren wordt met een lichte druk gedaan in een rustig en ritmisch tempo.

Behandelduur en –frequentie

Wanneer oedeemtherapie gestart wordt zal behandeling in het begin meerdere keren per week nodig zijn. Zodra de zwelling afneemt wordt de behandelfrequentie verminderd. De behandelfrequentie is per persoon verschillend en wordt soms gecombineerd met andere behandelmethoden. Dit kan bijvoorbeeld zijn:

  • LPG Endermologie
  • Compressietherapie (zwachtelen of een alternatief)
  • Lymfetaping
  • Littekentherapie
  • Aanmeten van therapeutische elastische kousen (steunkous of een alternatief)
  • Thuisinstructies zoals ademhalings- en bewegingsoefeningen
  • Huidverzorging

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen