Compressietherapie

Locatie: Wijchen & Beuningen
Zwachtelen

Ter ondersteuning van de manuele lymfdrainage kan het nodig zijn om het aangedane gebied met oedeem (vocht) te zwachtelen. Het doel van zwachtelen (compressieverband) is het terugdringen van oedeem, zodat het aangedane gebied weer een stabiele omvang krijgt. Door de druk van de zwachtels stijgt de druk in de weefsels. Hierdoor wordt het oedeem uit de weefsels verdreven, de lymfe- en bloedvaten in. Tijdens het dragen van de zwachtels is bewegen van groot belang. Beweging stimuleert namelijk de lymfevaten, waardoor overtollig vocht wordt afgevoerd. Als er geen verdere oedeemreductie plaatsvindt en het lymfoedeem ‘stabiel’ is, kunnen therapeutische elastische kousen worden aangemeten.

Lympha Press 

De Lympha Press is een apparaat voor intermitterende pneumatische compressietherapie (IPC). IPC zorgt voor druk van buitenaf op armen, benen en bekken. Er kunnen verschillende manchetten worden bevestigd aan de Lympha Press, de manchetten gaan om het specifieke lichaamsdeel. De kamers in de manchetten vullen zich afwisselend vol met lucht en lopen daarna ook weer leeg, dit creëert een pompende beweging. In onze praktijk hebben we manchetten voor de armen en benen, ook hebben we een broekmanchet waarbij we het gehele onderlijf effectief kunnen behandelen.

Die afwisseling in de kamers zorgen voor een gerichte massage waardoor zij het lymfevocht helpen met het zoeken naar open lymfatische kanalen. Wanneer dit is gelukt, laat de Lympha Press de druk los waardoor de lucht in de kamers weer leeglopen. Hierdoor kunnen de lymfevaten zich opnieuw vullen met lymfevocht en beginnen de kamers weer opnieuw te vullen met lucht. Deze pompende beweging zorgt er dus voor dat het overtollige vocht telkens kan worden afgevoerd.

De Lympha Press is effectief tegen oedeem, cellulite, spataderen, vetophopingen en restless legs.

Therapeutische elastische kousen en drukkleding 

Therapeutische elastische kousen (TEK) en drukkleding zorgen voor constante tegendruk op de huid om het vocht tegen te gaan. Bovendien zorgt het dragen van therapeutische elastische kousen en drukkleding ervoor, dat het resultaat van de behandelingen behouden blijft. Veelal zijn deze hulpmiddelen het slotstuk van de behandeling.

Indicaties voor het aanmeten van steunkousen zijn:

  • Opgezette benen
  • Een dikke arm (oedeem)
  • (Zwangerschaps) spataderen (varices)
  • Schoenen die niet meer passen
  • Kramp in de benen ’s nachts
  • Trombose
  • Open been (uclus cruris)

Therapeutische elastische kousen zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren en materialen voor zowel de arm als het been.

Mobilisatiekleding 

Mobilisatiekleding is speciaal ontwikkeld om verhard weefsel (fibrose) en oedeem in de stabiele fase te behandelen. Het materiaal bevat kleine blokjes of bolletjes die zorgen voor lokale drukverschillen in de huid. Dit zorgt voor een micromassage, wat versoepeling van de huid stimuleert.

Mobilisatiekleding kan op maat gemaakt worden en kan direct op de huid gedragen worden. De materialen zijn zeer geschikt om ’s nachts te dragen of onder zwachtels. Ook bestaan er confectiematerialen zoals pads voor in de BH, die gedragen kunnen worden bij verhard weefsel in de borst, bijvoorbeeld na bestraling.

Wij helpen u graag met bepalen wat het beste is voor uw specifieke situatie!

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen