Oedeemtherapie

Oedeem is een opeenhoping van vocht in één of meerdere lichaamsdelen en wordt voornamelijk gezien in armen en benen. Oedeem kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan oedeem aangeboren zijn, maar ook ontstaan in de loop van het leven na bijvoorbeeld een chirurgische ingreep of verminderde functie van aderen. Oedeem is onder te delen in verschillende soorten: lymfoedeem, lipoedeem en veneus oedeem.

Behandelfrequentie

Afhankelijk van de ernst en het soort oedeem, wordt er gestart met 2-4 behandelingen per week. Een intensieve start geeft de beste resultaten. Dit noemen we de ontstuwingsfase.
Indien mogelijk wordt het aantal behandelingen per week afgebouwd en wordt de onderhoudsfase ingezet. In deze fase proberen we met zo min mogelijk behandelingen het beste resultaat van de ontstuwingsfase te behouden. De interval tussen twee behandelingen in de onderhoudsfase varieert van 1-6 weken.

Vergoeding en verwijzing

Veelal komen de behandelingen in aanmerking voor vergoeding door de zorgverzekeraar. De vergoedingen verschillen sterk en zijn afhankelijk van uw zorgverzekering en de indicatie. Raadpleeg uw zorgverzekeraar om na te gaan waar u recht op heeft. Sinds 2011 is de huidtherapeut direct toegankelijk, wat inhoudt dat er niet altijd meer een verwijzing nodig is van een arts of specialist. Bij chronisch lymfoedeem is echter nog altijd een verwijzing nodig van een huisarts of specialist.

Er is sprake van chronisch lymfoedeem wanneer:

  • het aangeboren is
  • lymfeklieren zijn weggehaald
  • bestraling is toegepast
  • lymfesysteem blijvend is beschadigd (bv. na wondroos/erysipelas of als gevolg van een operatie)

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen