Rosacea
Rosacea is een chronische, niet besmettelijke huidaandoening in het gezicht gekenmerkt door felrode verkleuringen met name van de wangen en de neus. Rosacea betekent letterlijk “rood als een roos”. De aandoening kan lijken op acne, de bekende jeugdpuistjes. De soms nog gebruikte medische term “acne rosacea” is wat verwarrend omdat rosacea niets met acne te maken heeft. Rosacea komt op latere leeftijd voor dan jeugdpuistjes, meestal tussen de 30ste en 50ste jaar en met name dan bij vrouwen.
Ontstaanswijze
De oorzaak van rosacea is niet bekend. Er bestaan vele theorieën over de ontstaanswijze. Een theorie zegt dat de bloedvaatjes in het gelaat abnormaal verwijd zijn door een toegenomen bloedstroom van de gezichtshuid en/of door een veranderde reactiepatroon van de bloedvaatjes op prikkels van binnenuit en van buitenaf. Hierdoor ontstaat er een stilstand van het bloed wat een ontstekingsreactie uitlokt met als gevolg roodheid, zwelling, bultjes en puskopjes. Ook zou als gevolg van het veranderde huidmilieu, één van de microbewoners van onze huid de “Demodex”-mijten, die normaal geen problemen geven, plotseling in grote aantallen aanwezig zijn en zodanig de ontstekingsreactie verergeren dan wel in stand houden. Bij een reeds bestaande rosacea zijn een aantal factoren bekend die de afwijking via nog onbekende wijze kan doen verergeren. De belangrijkste hiervan zijn: alcohol, gekruid voedsel, geneesmiddelen, temperatuur verschillen, overgevoeligheid voor bepaalde producten, stress en hormonen.
Men ziet roodheid (rozerood, soms wat paarsrood) van de wangen, doorlopend over de neusrug en neuspunt, het midden van het voorhoofd en de kin. Daarbij zijn er rode uitgezette oppervlakkige vertakte bloedvaatjes te zien (zgn. “teleangiëctasieën”). Bij ernstige vormen zien we ook rode bultjes en rode gelige puistjes op de genoemde plaatsen. Kenmerkend is dat er geen mee-eters (comedonen) worden gezien, zoals dat bij acne het geval is. Ook is er geen sprake van schilfering zoals dat bij seborrhoïsch eczeem wordt gezien. Zwelling (oedeem) van het gelaat kan in lichte mate voorkomen als er veel bultjes en puistjes zijn. Behalve de cosmetisch storende afwijkingen, wordt ook vaak gesproken over een branderigheid gevoel van de huid.
Behandelmethoden
Rosacea is niet te genezen maar in onze praktijk kunnen we met lasertherapie of elektrocoagulatie de gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) behandelen, waardoor de roodheid vermindert. Omdat rosacea niet te genezen is, zullen de behandelingen herhaald moeten worden. Rosacea kan op lange termijn vanzelf in ernst afnemen. Overige behandelingen in onze praktijk voor het behandelen van Rosacea kunnen zijn: camouflagetherapie, CarboXyneo, dermapen, peelings. Tevens kunnen wij als huidtherapeut u voorzien van tips en adviezen rondom Rosacea.