Huidveroudering, grove poriën en restacne

Huidveroudering is een geleidelijk biologisch proces wat begint rond het 25e levensjaar. De stofwisselingsprocessen in onze cellen nemen af, hierdoor worden er minder snel nieuwe cellen aangemaakt en zal de huid op een gegeven moment  minder snel herstellen. Daarnaast worden essentiële cellen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid, elastine en collageen steeds minder geproduceerd. Huidveroudering heeft vooral te maken met enerzijds genetische factoren en door de toename van de leeftijd. Anderzijds word huidveroudering bevorderd door factoren zoals de zon, roken, weersinvloeden en onze leefstijl. Bij het ontstaan van huidveroudering spelen zowel biologische inwendige factoren als uitwendige factoren een rol.

Ontstaanswijze
  1. Inwendige (intrinsieke) huidveroudering: Deze vorm van huidveroudering is de geprogrammeerde biologische veroudering en is onvermijdelijk voor ieder persoon. Het intreden van de eerste verschijnselen van huidveroudering alsmede de snelheid en de e rnst waarmee huidveroudering gepaard gaat is erfelijk bepaald.
  2. Uitwendige (extrinsieke) huidveroudering: Naast biologische factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol. Een orgaan als de huid is voortdurend blootgesteld aan factoren uit de omgeving. Factoren die de huidveroudering kunnen versnellen zijn ultraviolette stralen (zonlicht en zonneapparatuur) , roken (nicotine), zwaartekracht (overgewicht) , hormonen (menopauze), voeding, luchtverontreiniging (rook en gassen) en klimatologische factoren (hitte, wind).

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar.

  • De opperhuid wordt steeds dunner. Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.
  • In onze lederhuid nemen twee belangrijke structuren af in aantal en kwaliteit.
    De hoeveelheid collageen neemt af . Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af. De hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is. Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.
Behandelmethoden

In onze praktijk kunnen we de volgende behandelmethoden toepassen om rimpels te behandelen, maar ook huidoneffenheden als grove poriën en restacne. Daarnaast kunnen wij u adviseren over de beste huidverzorgingsadviezen en eventueel producten voor thuisgebruik.

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen