Pigmentvlekken (sproetjes)

Pigmentvlekken, ook wel naevi genoemd, zijn vlekken op de huid die bestaan uit pigment vormende cellen, de zogenaamde melanocyten. Over het algemeen zijn pigmentvlekken onschuldige huidvlekken die op het hele lichaam kunnen voorkomen in verschillende kleuren en maten. Aangeboren pigmentvlekken zijn huidvlekken die vanaf de geboorte aanwezig zijn. Verworven melanocytaire pigmentvlekken ontstaan meestal pas in de kindertijd of puberteit.
Ontstaanswijze

Aangeboren pigmentvlekken ontstaan door erfelijke oorzaken. Ze komen vaker voor bij leden van dezelfde familie. Deze pigmentvlekken komen voor in verschillende afmetingen variërend van kleiner dan een centimeter tot 20 centimeter of groter. Aangeboren pigmentvlekken zijn ronde of ovale, licht verdikte plekken met donker pigment op een licht gebruinde ondergrond. Er kunnen haren op voorkomen. De randen kunnen verschillend zijn.

Verworven pigmentvlekken ontstaan onder invloed van omgevingsfactoren, zoals blootstelling aan de zon, ontstekingsreacties van de huid en hormonale invloeden. De pigmentvlekken zien eruit als ronde of eivormige vlekken met een doorsnede van 2 tot 6 millimeter. Ze hebben regelmatige en duidelijk begrensde randen en zijn plat of licht verdikt. Verworven pigmentvlekken hebben haren die meestal donkerder van kleur zijn dan de haren van de omgevende huid.

Behandelmethoden

In onze praktijk beschikken we over de KTP quadrostar diode laser, welke zeer effectief is op het gebied van pigmentproblematiek. Andere behandelmogelijkheden voor pigmentvlekken zijn: camouflagetherapiedermapen, peelings en microdermabrasie.

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen