Ouderdomswratten
Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige vormsels aan de huid, met name bij oudere mensen (boven de 50 jaar). De afwijkingen kunnen echter ook reeds bij mensen boven de 30 ste jaar worden gezien. Zij komen bij mannen en vrouwen even vaak voor, maar komen bij gekleurde rassen veel minder voor. De Latijnse benaming is verruca seborrhoïca (Engels: seborrheic keratosis).
In het begin zijn het meestal geelachtige vlekjes of verhevenheden, maar met de tijd worden ze geel-bruin, bruin tot zwart; ze bereiken soms een grootte van 2-3 cm. Met het ouder worden worden ze ook meer bloemkoolachtig, wratachtig met een ruwe oppervlak; men spreekt dan van een “rijpe ouderdomswrat”. De afwijkingen kunnen bijna overal voorkomen, maar zijn toch vooral gelokaliseerd op de slapen en op de romp. Meestal zijn ze meervoudig en soms zijn ze in zeer grote aantallen aanwezig.
Ontstaanswijze
Ouderdomswratten is over het algemeen een verschijnsel van de ouder wordende huid. Bij uitgebreide vormen wordt een erfelijke factor gesuggereerd. Tot nu toe is er geen duidelijke relatie aangetoond tussen ouderdomswratten en een infectie met de wratten virus (oftewel de humaan papilloma virus) of met bacteriën of parasieten, zon blootstelling of voeding. Het plotseling ontstaan van talrijke jeukende ouderdomswratten wordt in heel zeldzame gevallen gezien bij mensen met één of andere vorm van een kwaadaardige nieuwvorming van de inwendige organen. Dit laatste is heel zeldzaam.
Behandelmethode
Verucca Seborrhoïca zijn goedaardig en hoeven niet perse behandeld te worden, indien ze klachten geven of als cosmetisch storend worden ervaren, kunnen wij deze in onze praktijk behandelen middels elektrocoagulatie.