Lipoedeem

Lipoedeem wordt gekenmerkt door een bovenmatige toename van vetweefsel op locaties als: benen, heupen, billen en/of armen. De indicatie is chronisch en dus niet te genezen. Doordat weefselvocht onvoldoende kan worden afgevoerd, omdat het vetweefsel een blokkade vormt, ontstaan er uiteindelijk pijnlijke zwellingen (lymfoedeem).

Ontstaanswijze

De oorzaak van lipoedeem is onbekend. Lipoedeem wordt regelmatig in een familiair patroon teruggezien, waardoor kan worden opgemaakt dat lipoedeem genetisch is bepaald. De eerste symptomen van lipoedeem zijn zware/vermoeide: benen, heupen, billen en/of armen. De uiterlijke kenmerken van lipoedeem stoppen abrupt bij knieën of enkels of bij ellebogen of polsen. Gewichtsverlies heeft nauwelijks invloed op het lipoedeem en boven- en onderlichaam kunnen wel twee tot drie kledingmaten verschillen. Lipoedeem-weefsel is gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. Ook in veel gevallen ontstaan er snel blauwe plekken.

Behandelmethoden

Hoewel lipoedeem niet kan genezen, kunnen klachten wel verminderen middels behandeling. Zo kunnen wij als huidtherapeut manuele lymfedrainage toepassen, om pijnklachten te verminderen. Wanneer er sprake is van lipo-lymfoedeem, kunnen we daarnaast ook het oedeem verminderen. Ook kunnen we zwachtelen, ter voorbereiding op het aanmeten van een therapeutisch elastische kous. Tot slot kan er worden gekozen voor het aanmeten van een therapeutisch elastische kous, deze zal ervoor zorgen dat de kans op het krijgen van lymfoedeem minimaal is.

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen