Couperose

Couperose is een netwerkje van dunne rode, soms blauwe haarvaatjes in het gezicht of decolleté, die vlak onder de huid liggen. De meeste mensen ervaren de aanwezigheid van deze vaatjes als zeer ontsierend en helaas gaan ze niet vanzelf weg. Ouder worden, overmatig zonnen, roken, overmatig alcoholgebruik, temperatuurverschillen en erfelijke aanleg zijn factoren die de kans op couperose verergeren. Het is een volkomen onschuldig verschijnsel dat bij vooral mensen met een blanke huid voorkomt. Meestal treden de eerste uitgezette adertjes op vanaf de leeftijd van 30 jaar. Couperose komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.  Een andere medische term voor couperose is “essentiële teleangiëctasiëen”.

Ontstaanswijze

Couperose ontstaat doordat de oppervlakkige adertjes in de huid slapper zijn geworden waarna ze zijn gaan verwijden. Een aantal oorzakelijk factoren of uitlokkende prikkels kunnen hieraan ten grondslag liggen:

  • Erfelijkheid. Couperose komt vaker voor binnen families.
  • Overmatige zonblootstelling
  • Huidtype. Mensen met lichtere huidtypen lijken meer kans te hebben op het krijgen van couperose.
  • Chronisch gebruik van corticosteroïd bevattende crèmes of zalven op het gezicht
  • Temperatuurschommelingen
  • Alcoholgebruik
Behandelmethoden

Couperose is een chronische aandoening, die goed te behandelen is, maar wel vaak terugkeert. In onze praktijk kunnen we met lasertherapie of elektrocoagulatie de gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctastieën) behandelen, waardoor de roodheid vermindert. Omdat couperose niet te genezen is, zullen de behandelingen herhaald moeten worden. Overige behandelingen in onze praktijk voor het behandelen van couperose kunnen zijn: camouflagetherapie of dermapen. Tevens kunnen wij als huidtherapeut u voorzien van tips en adviezen rondom couperose.

Wij zijn ook te vinden op Huidzorgzoeker: Wijchen en Beuningen

Copyright © 2017 Huid- en oedeemtherapie Wijchen